PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Diş eti İltihabı



AfiFe
12.Şubat.2014, 00:58
Diş eti İltihabı

Diş eti iltihabının işareti; diş eti kanaması, diş etlerinde şişlik, renk değişikliği, parlaklık ve ağız kokusudur. Bu belirtiler hafife alınır ve diş etleri tedavi edilmezse enfeksiyon ilerler ve daha derin dokuları yani dişi tutan kemiği, dişi kemiğe bağlayan lifleri deforme edebilir. Bu duruma gelen dişlerde çürük olmayan dişler bile sallanıp düşebilmektedir.

Dişeti iltihabının en önemli sebebi doğru ve düzenli ağız bakımı yapılmamasına bağlı olarak dişlerimiz üzerinde biriken “Dental Plak” adı verilen beyaz renkte ve içinde milyonlarca bakteri yaşayan birikintilerdir. Bu birikintiler ağız içindeki dişler üzerinden doğru teknikle ve yeterince uzaklaştırılamaz ise diş eti iltihaplanır ve tükürük içinde bulunan minerallerin de etkisi ile sertleşir ve diştaşlarını oluşturur.

Diştaşları yaygın inanışın tersine kendiliğinden oluşmaz veya vücut tarafından yapılmaz.

Bu nedenle diş etlerimizde, diş fırçalarken veya kendiliğinden oluşan bir kanama farkettiğimizde vakit kaybetmeden bir dişhekimine başvurmamız gerekmektedir. Eğer ağız bakımı eksikliğinden kaynaklanan bir dişeti iltihabına sahipseniz yapılacak tedavi oldukça basittir. Öncelikle diş hekiminiz tarafından diştaşlarınız temizlenmelidir ve size kapsamlı olarak doğru ağız bakımını nasıl yapmanız gerektiği anlatılmalıdır.

Diş taşı temizliği kesinlikle dişlere ve diş etlerine zarar veren bir tedavi yöntemi değildir. Gereken aralıklarla yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Eğer dişeti iltihabı, erken dönemlerde teşhis edilirse, yapılacak tedavi oldukça basittir. Başlangıç tedavisi, gingivitisi kontrol altına alacaktır.

Diştaşı temizliğinden sonra hekiminizin önereceği gibi günde en az iki kere (sabah – akşam) dişler fırçalanmalı ve bir kez (akşam) dişipi kullanılmalıdır. Bu şekilde diş etlerinizin yeniden hastalanmasını kolaylıkla önleyebilirsiniz. Bütün bunlara ek olarak 6 ayda bir düzenli olarak dişhekiminize kontrole gitmeniz yeniden bir sorun oluşursa erken teşhisi kolaylaştıracaktır.

Diş eti kanaması normal bir durum değildir ve diş eti hastalıkları genel sağlığımızla da yakından ilgilidir. Bu nedenle kanayan diş etlerini en kısa zamanda tedavi ettirmelisiniz.