PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hipertiroidi nedir?



Escobar
08.Nisan.2015, 23:45
Hipertiroidi nedir? Hipertiroidinin sebepleri nelerdir?
hipertroidiHipertiroidi, tiroid bezinden aşırı derecede tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla meydana gelen bir hastalıktır.

Bu hastalığın sebepleri;
Graves hastalığı*
Toksik nodüler guatr (sıcak nodül-halk arasında bilinen adıyla zehirli guatr)
Tiroiditi (Tiroid bezinin iltihabı)
Aşırı iyot alımı
Aşırı tiroid hormonu alımı
* Graves hastalığı, tiroid bezinin fazla çalışmasına sebep olan, nedeni bilinmeyen otoimmün hastalıktır. Bu hastalarda guatr ve gözlerde öne doğru çıkma (fırlama) görülür. Hipertirodi rahatsızlığına sahip olanların büyük çoğunluğu Graves hastasıdır.

Hipertiroidiin belirtileri nelerdir?
Hipertiroid probleminde şu belirtiler meydana gelir:
Guatr (tiroid bezinde büyüme)
Kilo kaybı
Saçlarda cansızlaşma ve dökülme
Ellerde titreme
Uyku bozukluğu
Bağırsak problemleri
Sinirlilik
Çarpıntı
Adet düzensizliği
Gözlerde çıkıntılık
Kemik erimesi
Erkeklerde meme büyümesi

Hipertiroidinin tanısı nasıl konur?
Rahatsızlığın tanısı için kanda tiroid hormonlarına ve TSH düzeyine bakılır. Eğer tiroid hormonu seviyesi yüksek, TSH düşük ise hastaya hipertiroidi teşhisi konur.

Hipertiroidi nasıl tedavi edilir?
Hipertiroidi; ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere üç şekilde tedavi edilir.

1. İlaç Tedavisi:
Hastalığın ilaçla tedavisinde amaç, tiroid hormonlarını normal seviyeye indirmektir. İlaç tedavisi sık sık yapılan kontrollerle beraber genelde 9 ay- 1 yıl sürer. İlaç tedavisi sırasında ateş ve boğaz ağrısı görülürse, doktora başvurmak gerekir çünkü bu durum vücudunuzda lökositlerin azalmış olduğunun işareti olabilir. Bu durumda ilaçlar kesilir ve radyoaktif iyot tedavisine başlanır. Eğer sıcak nodül problemi varsa ilaç tedavisi bittikten sonra radyoaktif iyot tedavisine devam edilir. İlaç tedavisi bittikten sonraki ilk 6 ayda hastalık % 30-50 oranında tekrar görülebileceğinden, doktor kontrollerini aksatılmaması gerekir. Yüksek miktarda iyot tüketen, sigara içen, guatrı büyük olan hastalarda rahatsızlığın tekrarlama olasılığı daha yüksektir.

2. Radyoaktif İyot Tedavisi:
Hormonların normal seviyeye gelmesinden sonra, bu tedaviye başlanır. Tedavi özellikle sıcak nodülü ve hormon yüksekliği olan hastalarda tercih edilir. Tedaviden önce ilaçlar kesilir, tedavi sonrası yeniden başlanır. Tedavi zararlı değildir, fakat radyoaktif iyot tedavisi uygulanan kadınların uygulamadan ancak 6 ay sonra hamile kalmalarına izin verilir. Radyoaktif iyot tedavisi sonrası hastaların çoğunda tiroid bezi yetmezliği görülür ve bu rahatsızlık için ilaç kullanmaya başlarlar. Tedavinin başında bu durum hastalara bildirilir.

Radyoaktif iyot tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Tedavi sonrası ilk beş gün hastanın kullandığı eşyalar başkası tarafından kullanılmamalıdır. Hijyene dikkat edilmelidir.
8 yaşından küçük çocuklarla ve hamile kadınlarla yakın temastan kaçınılmalıdır.
Eğer hastanın bebeği varsa emzirmekten kaçınmalıdır.
Tuvaletteki hijyene çok dikkat edilmelidir.
Boğazda veya boyundaki bir ağrı, sinirlilik ya da çarpıntı gibi bir durum olursa doktora başvurulmalıdır.

3. Cerrahi Tedavi:
Eğer hastada guatr büyükse ya da çapı büyük olan bir sıcak nodül bulunuyorsa genelde cerrahi operasyon önerilir. Hastanın hormonları ilaç tedavisiyle normal seviyeye getirildikten sonra, ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı alınır.

Hipertiroidi tedavi edilmezse ne gibi sorunlar ortaya çıkar?
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı ilerler, kalpte ritim bozuklukları, kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca hasta bir enfeksiyon sonrasında tiroid krizine girerek hayatını kaybedebilir. Bu nedenle hipertiroidi rahatsızlığı ihmal edilmemelidir.

Hipertiroidi rahatsızlığı olan hastalar nelere dikkat etmelidir?
Hipertiroidili hastalar:
İyotlu tuz tüketmemeli,
Sigara içmemeli,
Kendilerini sürekli izlemeli, farklılık sezerlerse doktora başvurmalıdır.

Hipertiroidi hiç tedavi edilmezse ne olur?

Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle, hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.