PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ses kısıklığı tanısı nasıl konur?



Escobar
08.Nisan.2015, 18:06
Ses kısıklığı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabildiği için rahatsızlığın tanısında doktorunuz ilk olarak hastalık öyküsünü öğrenmek isteyecektir. Daha sonrasında, detaylı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılacaktır.

Hastanın doktorla görüşmeden önce dolduracağı formlardaki standart sorular ile doktor hasta hakkında fikir sahibi olur, ayrıca bu sorular hastanın kendi sorunlarını daha net fark etmesini de sağlar. Ses kısıklığının boyutu kadar hastanın ses kısıklığından ne kadar muzdarip olduğu ve beklentileri de tedavinin şeklini etkileyecektir. Genel KBB muayenesinden sonra video-endoskopik muayene ile larenks değerlendirilir. Bu muayene kaydedilip daha sonra hasta ile birlikte detaylı olarak tekrar değerlendirilebilir. Ses ölçümleri yapılarak, sesin kapasitesi ve kalitesi değerlendirilir. Larenjit, nodül, polip, kist gibi hastalıklarda teşhis muayene ile konduğu için genel olarak tetkik yapmak gerekmez.

Ses kısıklığı için yapılabilecek tetkikler arasında şunlar sayılabilir:akciğer grafisi
Akciğer grafisi
Sinüzit filmleri
Alerji testleri
Şeker hastalığı, tüberküloz gibi hastalıkların araştırılması
Gırtlak bölgesinin bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonansla incelenmesi
Tümör görülürse biyopsi alıp patolojide incelenmesi
Ses teli sinirinin felcinde beyinle ilgili filmler

Bu tetkiklerde hangilerinin yapılacağına muayeneye göre doktorunuz karar verecektir. Ses kısıklığının tanısı konulduktan sonra hasta, nedene bağlı olarak;
Kulak burun boğaz doktoruna
Dil ve konuşma terapistine
Nörologa
Ruh sağlığı uzmanına yönlendirilebilir