PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AB’nin İsrail tepkisi büyüyor



katherinapetrov
05.Temmuz.2014, 14:54
http://cdncms.zaman.com.tr/2014/07/05/20-israil.jpg

5 Temmuz 2014, Cumartesi



İsrail-Filistin ihtilafında ‘etkisiz eleman’ olmakla itham edilen Avrupa Birliği (AB), İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarına ilişkin tavrını sertleştirmeye çalışıyor. AB, İsrailli ve Filistinli çocukların karşılıklı öldürülmeleri ile gerilimin yükseldiği bir dönemde işgal altındaki topraklarda faaliyet gösteren her türlü İsrailli birime karşı uyarılarını artırıyor. Bu haftaya kadar işgal altındaki topraklara ilişkin uyarı yapan AB üyesi sayısı ikiyken, cuma günü bu rakam 12’ye yükseldi.

Fransa, İtalya ve İspanya hafta başında yaptıkları açıklamalar ile vatandaşlarını işgal altındaki topraklarda faaliyet gösteren İsrailli şirketlere karşı uyarırken, Portekiz çarşamba, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Hırvatistan, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan ise perşembe günü benzer uyarılarda bulundu. AB’nin ağır topları Almanya ve İngiltere ise aylar önce söz konusu uyarıları kamuoyuna açıklamıştı. Bu hafta kar topu gibi büyüyen ülkelerle AB’nin 18 üyesi vatandaşlarından İsrail’in işgal ettiği topraklarda üretilen her türlü ticari faaliyetten uzak durmasını tavsiye ediyor. AB’nin bir diğer ağır topu Polonya’nın da önümüzdeki günlerde benzer bir uyarı yapması bekleniyor.

İsrail ise AB’nin her zaman Filistin tarafının yanında yer aldığını, İsrail’le ilgili tedbirlerinin zamanlamasının her zaman ‘kötü’ olduğunu ve barış sürecini olumsuz etkileyeceğini iddia ediyor. AB’nin Filistin’i desteklediği iddiası ise sorguya açık. Brüksel’i eleştirenler AB’nin Filistin’de milyonlarca Euro harcayarak inşa ettiği altyapının sudan bahanelerle İsrail tarafından tahrip edilmesine sessiz kaldığını, İsrail’e yönelik tedbirlerin de göz boyamaktan öteye geçemediğini savunuyor. ‘AB yapar, İsrail yıkar’ sözü genellikle ihtilafı takip eden çevrelerde kabul görüyor.