PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Antik Mısır’ın En Genç Firavunu Tutankamon’un 4 Gizemi



zAMBakk
26.Haziran.2018, 11:32
1- Esrarlı Ölüm


Kral Tut (Tutankamon) öldüğünde sadece 19 yaşındaydı. Bu vakitsiz ölümünün sebebi üzerine çok sayıda araştırma bulunuyor ve tahminler yürütülüyor. Hipotezler arasında, en yakın danışmanları tarafından suikaste uğramasından, bir savaş arabası kazasına ya da sıtma gibi bir hastalıktan, genetik kemik problemlerine (muhtemelen anne babasının yakın akraba olması nedeniyle) kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik bulunuyor.
Hatta, kralın, öldüğünde birkaç kırık kaburgaya sahip olması ve kalbinin mumyalanmamış olmasını bazı bilim insanları, muhtemelen bir av sırasında bir suaygırı saldırısı sonucu göğsüne almış olabileceği ezici darbeler olarak yorumluyor.
Mumyanın kötü durumu ve iyi korunamamış olması nedeniyle, bilim insanlarının Kral’ın ölümüne neden olan olay hakkında % 100 emin olması mümkün değil.


2- Kral Tut’un Anne ve Babası


Tutankamon’un, Firavun Akhenaten ve kraliyet ikincil eşlerinden biri olan Kraliçe Kiya’nın oğlu olduğuna inanılmakla birlikte belirsizlikler devam ediyor. 2010 yılında yayınlanan ve Kral Tut’un mumyasından alınan bir DNA örneği analizine dayanan bir araştırmada, ebeveynlerinin kardeş oldukları ortaya çıktı.
Bununla birlikte, bazı arkeologlar bu fikre katılmıyor ve genellikle üvey annesi olarak anılan Kraliçe Nefertiti’nin aslında onun annesi olabileceğini düşünüyorlar. Nefertiti ise Akhenaten’in kızkardeşi değil, kuzeni.


3- Nefertiti ile aynı mezarı paylaşmak


Geçtiğimiz birkaç yıldan beri, arkeologlar arasında Kral Tut’un mezarının gizli odaları içerip içermediği konusunda yoğun tartışmalar yaşanıyor.
Mezarın içinde yapılan radar taramaları ve analizler, aslında yapının kuzey ve batı duvarlarının arkasında boşluklar olduğunu önermiş ancak bazı bilim insanları, bunun gizli bölümlerin varlığını doğrulamak için yeterli bir kanıt olmadığını düşünüyorlar.


Bununla birlikte, yapılan açıklamalar oldukça ilgi görüyor, zira gizli odalar gerçekten orada bulunuyorsa, bunlardan biri Tutankamon’un üvey annesi Kraliçe Nefertiti’nin mezar odası olabilir. Nefertiti’nin kalıntıları henüz keşfedilmedi ve bu hala Antik Mısır’ın en büyük gizemlerinden birisi.
4- Meteor Taşından yapılmış gizemli hançer


Tutankamon’un mezarında, birçok değerli eşya bulundu. Ancak, bu değerli eşyalar arasında bilim insanlarını şaşkına çeviren en önemli buluntu meteorit demirinden yapılmış değerli bir hançer, zira Antik Mısırlılar’ın, dünyada bol miktarda demir varken, hançerin metali için neden o kadar alışılmadık bir kaynak kullanmış oldukları büyük bir merak konusu.
Antik Mısırlıların Tanrıların mekânı olan gökyüzünden gelen taşlar içerisinde demir bulunabileceğini bilmeleri mümkün olabilir. Özellikle bu göktaşları çok seyrek olduğu için Antik Mısırlılar için sembolik bir önemi olabilir. Sonuç olarak, demiri ilahi bir materyal olarak görmüş olabilirler ve bu sebeple onu gündelik işlerde kullanmak yerine sadece firavun gibi yüksek statüdeki insanlar için ayırmış olabilirler.