PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dini Açıdan Alkol Ve Içki: Islam'ın Alkollü Içkilere Bakışı.



AkyaziLi
22.Mart.2018, 16:37
İslam, her tür zararlı maddeyi ve davranışı yasakladığı gibi, bireysel ve toplumsal açıdan birçok zararı olan alkollü içkileri de yasaklamıştır. Bu yasak Kuran, hadis, icma ve kıyas ile sabittir; alkollü içkinin veya birazının İslam'da yasak olmadığını söyleyen hiçbir alim yoktur. Tam tersine "Çoğu sarhoş edici olanın azı da haramdır." hadisi gereği, tüm alimler alkollü içkilerin haram olduğunda ittifak halindedir.

Öte yandan bazıları "Alkolde de bazı yararlar vardır, az içmek kalbe faydalıdır!" gibi söylemlerle karşı iddialarda bulunmaktadırlar, fakat bunlar boş iddialardır. Bazı şeylerin biraz faydaları bulunabilse bile zararları daha çoktur ve bu yüzden yasaklanırlar. Zaten Kuran'da da içki ve kumarda bazı menfaatler bulunsa bile zararının daha çok olduğu belirtilir. Alkolün soğuk ülkelerde faydalı olduğu iddiası da doğru değildir, tam tersine vücut ısısının daha çabuk düşmesine sebep olarak donmayı hızlandırır.

Ayrıca alkol en başta sağlık için zararlıdır, vücut için yabancı bir madde ve zehirdir. Birçok aile sorunlarının, trafik kazalarının, kavgaların, ölüm ve yaralanmaların sebebidir.

Bilindiği üzere, alkol sadece dini açıdan değil, trafik açısından da zararlıdır. Aklı, dikkati ve kontrolü dağıtması gibi sebepler yüzünden trafikte alkollü araç kullanmak yasaktır. Seçim günleri de alkol alımı ve satımı yasaktır. Demek ki alkol zararlı, tehlikeli ve uzak durulması gereken bir maddedir.

Öte yandan insanın içebileceği helal olan sayısız rızık varken, haram olan alkole yönelmesi yanlıştır; alkol akli, tıbbi, dini ve dünyevi açıdan çok büyük zararları olan bir maddedir. Diğer tüm zararlı alışkanlıklar (uyuşturucu, sigara vb) gibi uzak durulmalıdır.

Maide Suresi, 90-91: Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.