AkyaziLi
13.Şubat.2018, 18:30
Marketten geldiniz, taze taze her şeyi buzdolabına yetiştirme derdindesiniz ama o da ne? Buzdolabınız tıkış tıkış! Neyse ki alışveriş sepetinizdeki bazı şeyler buzdolabına girmeden de mutlu mesut yaşayabiliyor.
Domates
Domates, uzun süre (haftalarca) saklanmayacaksa buzdolabında beklemeye ihtiyacı olmayan sebzelerden. Hatta buzdolabı, domatesin içindeki rayihaların kaybolmasına bile sebep oluyor.
http://i.gazetemsi.com/i/6oq357u.jpg
Elma
Elma da domatesle hemfikir. Yine haftalarca saklamak niyetinde değilseniz lezzet ve doku kaybı yaşamamak için buzdolabında saklamayın. O nefret ettiğiniz kumlu kumlu elmaların sorumlusu çoğu kez elma değil, buzdolabı.
http://i.gazetemsi.com/i/AyyW5GQ.jpg
Soğan
Çürümeye ve filizlenmeye başlayan soğanların sorumlusu oda sıcaklığı değil, onları uzun süre kullanmamanız. Soğanın buzdolabında saklanmasının tek etkisi, bütün dolabın soğan kokması. Aynı durum sarımsak için de geçerli. Yapmanız gereken, tercihen kese kağıdında ve güneş görmeyen bir dolapta saklamak.
http://i.gazetemsi.com/i/zBjIm4k.jpg
Ketçap
Fast food restoranlarındaki ketçaplar neden dolapta durmaz? Çünkü gerek yok! Ketçap, içindeki sirke sayesinde açıldıktan sonra bile bozulmadan saklanabilir.
http://i.gazetemsi.com/i/PGdUdor.jpg
Muz
Kararmaması için buzdolabı koyduğunuz muzların daha da hızlı karardığını biliyor muydunuz? Tropik ve sıcak seven bir meyve ile karşı karşıyayız, düşününce mantıklı geliyor değil mi?
http://i.gazetemsi.com/i/vufWpbc.jpg
Bal
Gerçek bal kristalleşmez yalanına inanmayın; kristalleşme tamamen balın çiçek veya çam balı olması, baldaki hava kabarcığı ve polen miktarı ile ilgili. Ama şu bir gerçek ki soğuk, balın kristalleşmesini hızlandırır. Uzun lafın kısası, balın da buzdolabında saklanmasına gerek yok.
http://i.gazetemsi.com/i/PP9Z8MM.jpg
Turşu
İkisi de doğal birer koruyucu olan tuz ve sirke ile dolu turşu, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında saklanabilir.
http://i.gazetemsi.com/i/h9t02nO.jpg
Soya sosu
Soya sosu aşırı tuzludur. Tuz doğal bir koruyucudur. O halde nedir? Soya sosu oda sıcaklığında mışıl mışıl sizi bekler.
http://i.gazetemsi.com/i/ZSdQvy0.jpg
Ekmek
Evet, ekmeği dolaba koymak sizi cezbediyor, biliyoruz. Ama buzdolabının atmosferi evinizin kalanından daha kurudur. Ekmeğinizi tüm nemini buzdolabının kuru atmosferine bırakıp kendini feda etmesini istemiyorsanız onu oda sıcaklığında saklayın.
http://i.gazetemsi.com/i/dJZ73n5.jpg
Patates
Patatesin içindeki nişasta soğukta şekere dönüşmeye ve patatese nahoş tatlar vermeye başlar. Patatesleriniz, ışık görmeyen bir kese kağıdında, soğanlarınızla arkadaşlık etmek istiyor.
http://i.gazetemsi.com/i/5lSFViJ.jpg
Domates
Domates, uzun süre (haftalarca) saklanmayacaksa buzdolabında beklemeye ihtiyacı olmayan sebzelerden. Hatta buzdolabı, domatesin içindeki rayihaların kaybolmasına bile sebep oluyor.
http://i.gazetemsi.com/i/6oq357u.jpg
Elma
Elma da domatesle hemfikir. Yine haftalarca saklamak niyetinde değilseniz lezzet ve doku kaybı yaşamamak için buzdolabında saklamayın. O nefret ettiğiniz kumlu kumlu elmaların sorumlusu çoğu kez elma değil, buzdolabı.
http://i.gazetemsi.com/i/AyyW5GQ.jpg
Soğan
Çürümeye ve filizlenmeye başlayan soğanların sorumlusu oda sıcaklığı değil, onları uzun süre kullanmamanız. Soğanın buzdolabında saklanmasının tek etkisi, bütün dolabın soğan kokması. Aynı durum sarımsak için de geçerli. Yapmanız gereken, tercihen kese kağıdında ve güneş görmeyen bir dolapta saklamak.
http://i.gazetemsi.com/i/zBjIm4k.jpg
Ketçap
Fast food restoranlarındaki ketçaplar neden dolapta durmaz? Çünkü gerek yok! Ketçap, içindeki sirke sayesinde açıldıktan sonra bile bozulmadan saklanabilir.
http://i.gazetemsi.com/i/PGdUdor.jpg
Muz
Kararmaması için buzdolabı koyduğunuz muzların daha da hızlı karardığını biliyor muydunuz? Tropik ve sıcak seven bir meyve ile karşı karşıyayız, düşününce mantıklı geliyor değil mi?
http://i.gazetemsi.com/i/vufWpbc.jpg
Bal
Gerçek bal kristalleşmez yalanına inanmayın; kristalleşme tamamen balın çiçek veya çam balı olması, baldaki hava kabarcığı ve polen miktarı ile ilgili. Ama şu bir gerçek ki soğuk, balın kristalleşmesini hızlandırır. Uzun lafın kısası, balın da buzdolabında saklanmasına gerek yok.
http://i.gazetemsi.com/i/PP9Z8MM.jpg
Turşu
İkisi de doğal birer koruyucu olan tuz ve sirke ile dolu turşu, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında saklanabilir.
http://i.gazetemsi.com/i/h9t02nO.jpg
Soya sosu
Soya sosu aşırı tuzludur. Tuz doğal bir koruyucudur. O halde nedir? Soya sosu oda sıcaklığında mışıl mışıl sizi bekler.
http://i.gazetemsi.com/i/ZSdQvy0.jpg
Ekmek
Evet, ekmeği dolaba koymak sizi cezbediyor, biliyoruz. Ama buzdolabının atmosferi evinizin kalanından daha kurudur. Ekmeğinizi tüm nemini buzdolabının kuru atmosferine bırakıp kendini feda etmesini istemiyorsanız onu oda sıcaklığında saklayın.
http://i.gazetemsi.com/i/dJZ73n5.jpg
Patates
Patatesin içindeki nişasta soğukta şekere dönüşmeye ve patatese nahoş tatlar vermeye başlar. Patatesleriniz, ışık görmeyen bir kese kağıdında, soğanlarınızla arkadaşlık etmek istiyor.
http://i.gazetemsi.com/i/5lSFViJ.jpg