PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alveol Nedir?



AkyaziLi
01.Şubat.2018, 08:59
http://www.yenibiyoloji.com/wp-content/uploads/2018/01/alveol.jpg


Alveol, oksijen ve karbondioksit moleküllerini kan dolaşımına aktarmak ve oksijeni değiştirmek için olan solunum sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu küçük, balon şeklindeki hava kesesi, solunum ağacının sonuna oturur ve akciğerler boyunca kümeler halinde düzenlenir.


İnsan vücudunda kabaca 70 metrekarelik bir alana sahip milyonlarca alveol var. Düzleştirilir ve uçtan uca gerilirse, tüm tenis kortunu kaplayabilirlerdi.
Alveollere Havanın Akışının HaritalandırılmasıAlveoller, havayı ağıza veya burna sokarken başlayan solunum sisteminin son noktasıdır. Oksijen bakımından zengin hava aşağı doğru inerken nefes borusunu ve sonra sağa ya da sola üzerinden iki akciğerlere birine dallara bronş . Buradan, hava, alveolar kanalı geçip bronşioller olarak adlandırılan daha küçük ve daha küçük pasajlarla, nihayetinde tek bir alveole girene kadar yönlendirilir.
Her bir alveol, hava kesesinin yüzey gerilimini ve şeklini muhafaza eden yüzey aktif madde olarak bilinen bir akışkan tabaka ile kaplanır. İçindeki alveolar, oksijeni kan dolaşımına, karbondioksiti kan dolaşımından uzaklaştıran bir kılcal damar ile çevrilidir .
Bu kavşakta, oksijen molekülleri kan dolaşımına girmek için alveolde tek bir hücre ve kılcal bir tek hücreden yayılır. Aynı zamanda, hücresel solunumun bir yan ürünü olan karbon dioksit molekülleri, alveol içine yayılır ve burun veya ağızdan vücuttan atılırlar.
Teneffüs sırasında, göğüsteki negatif basınç diyaframın daralmasıyla oluştuğundan kılcal damarlar genişler. Ekshalasyon sırasında, diyafram rahatladığında alveol geri tepmeye (geri yaylanma) neden olur.
Alveollerin YapısıAlveoller minik balon şeklindeki yapılardır ve solunum sistemindeki en küçük geçiş yoludur.
Alveoller, alveoller ve kılcallar arasında nispeten kolay oksijen ve karbon dioksit geçişini sağlayan yalnızca bir hücre kalınlığındadır. Bir kübik milimetre 170 alveol içerir ve alveol alanı ortalama 70 metrekaredir. Alveol sayısı insanlar arasında değişir ve daha büyük akciğerlerin alveolleri daha fazladır.
Alveolleri İçeren Tıbbi DurumlarAlveolü doğrudan etkileyebilecek bir takım tıbbi koşullar vardır (alveolar akciğer hastalıkları olarak adlandırıyoruz). Bu hastalıklar, alveollerin iltihaplanmasına ve yaralanmasına veya su, solunum veya kan ile doldurulmasına neden olabilir.
Amfizem, akciğerdeki iltihaplanmanın alveollerin genişlemesine ve tahrip edilmesine neden olduğu bir durumdur. Alveol kaybına ek olarak, hava keselerinin hücresel duvarları sertleşir ve elastikiyetlerini kaybetmeye başlar. Bu, akciğerlerden havanın dışarı atılmasını zorlaştırır (hava tutma adı verilen bir durum). Bu, inhilasyondan ziyade nefes vermenin neden genellikle amfizemli insanlarda daha zordur olduğunu açıklar.
Pnömoni, bir veya her iki akciğerde alveolü enfekte eden ve enfeksiyöz olan hava kesecikleriyle sonuçlanabilen bir enfeksiyondur.
Tüberküloz akciğer dokusunda nodül büyümesi ile karakterize, bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Bakteriler inhale edildikçe hastalık öncelikle alveolleri enfekte eder.
Bronşioloalveolar karsinom (BAK) , alveolde başlayan akciğer kanseri tipidir.
Akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) , hayatı tehdit eden akciğer rahatsızlığı olup alveollerde sıvı birikmeye başladığında oksijenin akciğerlerden almasını önler. Kritik hastalarda ARDS sık görülür.
Solunum sıkıntısı sendromu (RDS) , alveollerini hizalamak için yeterli miktarda yüzey aktif madde üretmeyen prematüre bebeklerde görülür. Alveolleri açık tutmak için sürfaktan olmaksızın akciğerlerin yüzey alanı azaltılarak solunum zorlaşır.
Akciğer ödemi , alveollerde toplanan ve solunum yetmezliğine neden olabilen akciğerlerdeki aşırı sıvının neden olduğu bir durumdur.
Sigaranın Alveollere EtkisiAkciğer hastalığı için tek bir risk faktörü olarak, tütün dumanının her düzeyde solunum yollarını etkilediği bilinmektedir. Buna alveol de dahildir.
Alveoller hava kese elastikiyetini sağlamak için kollajen ve elastin oluşur. sigaralar (hızlandırılmış kırışma yol açar) cilt kolajen ve elastin zarar Aynı şekilde, bunlar sıra, alveol bu maddelerin üretimine zarar verir. Sonuç olarak, alveollerin elastik geri tepmesi, cephe duvarları, montaj hasarına bağlı olarak kalınlaşmaya ve sertleşmeye başladığında azaltılır.
Sigara dumanı da alveollerin nasıl çalıştığını etkiler ve moleküler seviyeye kadar hasara neden olur. Vücudumuzun bir enfeksiyon veya travmayı takiben kendini onarma kabiliyetini bozar. Bu nedenle akciğerler toksik dumanlara maruz kaldıkça alveol hasarının engellenmeden ilerlemesine izin verilir.