PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vals Nedir? Vals Nasıl Yapılır?



CalibanTe
10.Ekim.2017, 10:18
Vals Nedir?

Vals, tüm salon danslarının atası olan ve eşli yapılan bir salon dansıdır. Vals, partnerlerin birbirlerini sıkı kucaklayarak belirli bir daire eksenin ritmik biçimde dönmeleri ve bunu yaparken dans pisti etrafında hareket etmeleri esasına dayanır ve zaman zaman ''dansların kralıda'' olarak da adlandırılır. Vals, 3/4'lük ritimde çok hızlı bir tempoda yapılan bir danstır.Vals ismi, Almanca eski bir kelime olan “walzen”den (döndürmek veya kaymak) geldiği düşünülür. Bu dans, erkek ile bayanın vücutla temas kurarak yaptığı ilk danstır ve zamanında bir çok kesim tarafından skandal olarak kabul edilmekteydi.
Valsin günümüzde Viyana valsi ve modern vals (slow vals) olmak üzere iki popüler stili bulunmaktadır. Modern vals; Amerikan valsi veya İngiliz valsine verilen addır. Viyana valsini diğer vals stillerinden ayıran temel özellikler; hız, koreografi, duraklar ve tondur. Her ne kadar ayak hareket kombinasyonlarında bazı farklar olsa da en temelde Viyana valsi diğer stillerden çok daha hızlı icra edilmesi en belirleyici farktır. Ayrıca, modern valste romantizm duygusu daha öndeyken, Viyana valsinin hızdan dolayı romantizm duygusunu betimlemesi güçleşir.

Valsin Tarihçesi

Valsin kökenleri, 16 nci yüzyıl Avrupasına dayanır. Almanya’nın Bohemya bölgesi ile Avusturya’da alt sınıfların yaptığı 3/4'lük ölçüye sahip Lander halk dansının valsin çıkış noktası olduğu düşünülür. Önceleri alt sınıflarda yaygın olan vals, daha sonra aristokrasi çevrelerinde giderek ilgi uyandırdı ve tüm Avrupa’ya yayıldı. 19 uncu yüzyıl Avusturya’sında, ünlü besteci Johann Strauss II tarafından popülaritesi arttırılmıştır.

Valsin Özellikleri

Karakteri : Romantik, görkemli, asil ve zarifStil : Uluslararası standart
Müzik türü : Strauss valsleri gibi klasik eserler
Tempo : 28-30 bar/ dakika (modern vals) ; 56-58 bar/ dakika (Viyana valsi) veya 84-90 BPM-dakika başı vuruş sayısı (modern vals) ; 168-174 BPM (Viyana valsi) . Özellikle Viyana valsi canlı ve hızlı bir tempoyla (vivo) yapılır.
Tempo, dansa eşlik eden müziğin çalınma hızını yani parçanın temposunu ifade eder. Dakikadaki bar sayısı parçanın temposunu belirleyicidir.
Ana ritim özellikleri : 3/4 ve 1,2,3 (vurgu ilk vuruşta) .

Vals Nasıl Yapılır

Valsin hareketlerine ilişkin şu temel ilkelerden bahsedilebilir:* Partnerler birbirinin vücudunu sıkıca kucaklar.
* Dans pistinin etrafında ve kendi eksenlerinin etrafında ritmik dönüşler yapılır. Dönüşler saat yönünün tersine yapılır.
* Ayakların yerle teması kesilmez.
Viyana valsinin temel figürleri öğrenmek isteyenler aşağıdaki videoya göz atabilir:


https://www.youtube.com/watch?v=NDenZ1rH6GU

Zeyrek
16.Ekim.2017, 16:27
En çok Atatürkümüze yakışan danstır