PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İslam ve Din Bilimleri Nasıl Okunur?



SultanPinar
24.Eylül.2017, 13:22
İslam ve Din Bilimleri bölümü üniversitelerideki ilahiyat fakültelerinin bir alternatifi olarak oluşturulmuş İslam dininin temelini ve felsefesini anlatan ve diğer dinlerin özelliklerini İslamla olan ilişkisini değerlendiren bir bölümdür.

İslam ve Din Bilimleri bölümü içerisinde temel olarak yoğun bir şekilde Kur'an eğitimi verilmektedir. Kur'an eğitimi verilirken modern ve çağdaş bir şekilde İslam dinin yorumlanması amaçlanır. İslam dini hakkında yeterli teorik ve akademik bilgiye sahip kişiler yetiştirmeyi amaçlayan İslam ve Din Bilimleri bölümü İslam'ın daha iyi anlaşılmasını sağlamaya yönelik eğitimler vermektedir.

İslam ve Din Bilimleri bölümü Türkiye'de oldukça yeni bir bölümdür. Bu nedenle genel olarak sayısı azdır. Değişen yüzyılda İslam dininin dinamiklerini oluşturan yapıları inceleyen ve diğer dinlerin de özelliklerini öğreten İslam ve Din Bilimleri bölümü Arapça eğitimi ile öğrencilerine Kur'an-ı Kerim'i orijinal halinden öğretmeyi amaçlamaktadır.


Arapça derslerinin yanında seçmeli olarak İngilizce ve Farsça gibi dersler de barındıran İslam ve Din Bilimleri bölümü çeşitli alimler tarafından yazılan Kur'an yorumlarını da eğitim süresi boyunca öğrencilerine okutur. Kur'an'ın doğru yorumlanabilmesi için oldukça sağlam bir dini bilgiye sahip olmak gerekir. İslam ve Din Bilimleri bölümünde bu bilgilerin kalıcı bir şekilde öğretilmesi planlanır.

İslam ve Din Bilimleri İslam dininin dışında dünyadaki semavi dinleri de incelemektedir. Hristiyanlık ve Musevilik gibi diğer büyük dinlerin içeriği hakkında bilgi veren bölüm İslam ile bu dinlerin ortak ve farklı yönlerini öğrencilerine gösterir. Bir dini anlamak için diğer dinleri de anlamak ve bu dinlerin oluşumundaki özellikleri bilmek de gereklidir. Bu bakış açısıyla eğitim veren İslam ve Din Bilimleri bölümü modern bir bakış açısıyla İslam yorumunu sağlam temellere oturtmayı amaçlar.

Bölüm içerisinde öğrencilere Kur'an tefsirlerinin incelemesi yaptırılır. Bununla birlikte Kur'an'ı doğru bir şekilde okuma ve yorumlama gibi bilgiler de öğretilir. Din'i bir bilim olarak değerlendiren ve bu yönde araştırmalar yapan İslam ve Din Bilimleri bölümü içerisinde Kur'an öğretimi Arap veya Arap kökenli akademisyenler tarafından verilmektedir. Böylece Kur'an-ı Kerim'in daha doğru bir şekilde telaffuz edilmesi sağlanır.