PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Astigmat ve Tedavisi



AfiFe
16.Şubat.2014, 20:15
Astigmat ve Tedavisi
astigmat nasıl tedavi edilir - astigmat nasıl bir göz hastalığıdır - astigmata neden olan hastalıklar hangileri


Astigmat nasıl bir göz kusurudur?
Gözün kırma değerinin hesaplanması, bir düşey eksendeki bir de yatak eksendeki kırma güçlerinin hesaplanarak bunların ortalamasının alınması şeklinde yapılır.


Bu dikey eksenle yatak eksenin kırma gücü, normalde birbirine yakın ya da eşit olmalıdır. Ama buna rağmen bir eksen diğer eksenden daha fazla kırıyor ya da daha az kırıyorsa, buna astigmat denir.


Astigmatı olan kişilerin nasıl gördüklerine gelince; bir eksenin daha fazla kırmasından ötürü, gördükleri cismin bir kısmını daha büyük, diğer kısmını daha küçük görürler. Yani şekilleri net olarak ve düzgün göremezler.


Astigmatlar ne yakını ne de uzağı net görürler. Bu nedenle halk arasında astigmat kelimesi sevimsiz bulunur. Yani insanlar miyobu, hipermetrobu daha kolay benimserken, astigmat konusunda endişe besler.



Astigmat nasıl tedavi edilir
Astigmatın tedavisi, miyop ve hipermetroba göre biraz daha zordur. Özellikle yüksek dereceli astigmatlarda tedavi daha da güçleşir.


Eğer astigmat çok yüksek derecede değilse, 1,5-2 civarında ise bunlar gözlükle rahatça tedavi edilebilir. Astigmatı lensle düzeltmek biraz daha zordur. Bazı insanlar torik lens denilen, astigmatı düzelten lensler kullanabilmektedirler. Fakat torik lens kullananların bir kısmı hoşnut olurken, bir kısmı hoşnut olmayabilmektedir.


Astigmatın asıl tedavisi ise lazerle yapılır. Lazerle astigmatı düzeltmek mümkün olabilmektedir.


Astigmatın gözlükle düzeltilmesi, belli bir dereceye kadar mümkündür. 0,50-2 arasındaki astigmatları düzeltmek çok fazla sorun teşkil etmez. Fakat 2 derece astigmatı olan bir hastaya birden 2 derece gözlük vermek sorun yaratır. Bu nedenle 2 derece gözlüğe kademeli olarak geçilir.


Ancak astigmatı 4-6 derece olan kişilerde gözlük takmak, görmeyi tamamen düzeltemez.



Astigmata neden olan göz hastalıkları nelerdir
Kornea, gözün en önünde bulunan şeffaf tabakadır. Bu tabakanın kırma gücü çok yüksektir, yani 45 derecelik bir kırma gücü vardır.
Bu yüzden 45 derecelik kırma gücü olan bir merceğin bombeli yapısındaki en küçük değişiklikler, farklı kırma güçlerine neden olur.
Korneanın yapısındaki homojenlik doğuştan bozulmuş olabilir. Örneğin korneanın homojen bombeliği bombe değil de eliptik olabilir. O zaman bir aksta, diğer aksa göre farklı bir kırma gücü oluşur.

Edinsel bozukluklar

Bazen de bu bozukluk edinsel olabilir. Yani astigmat sonradan ortaya çıkabilir. Bu, korneaya küçük bir cismim batması sonucunda, orada bir nedbe dokusunun oluşması şeklinde olabilir. Çünkü nedbe dokusu çeken bir doku olduğu için, korneanın bombeliğini etkiler. Bu etkilenmenin sonucunda da astigmat oluşur.

Bir başka astigmat nedeni de, göz içerisindeki diğer bir mercek olan göz içi merceğinden kaynaklanan bir sorun olabilir. Göz içi merceği de yine homojen bir yapıdadır ve yuvarlaktır. Eğer bunda da eliptik bir yapı oluşursa, bu durum da yine astigmata neden olabilir. Dolayısıyla görülen cisimlerin imajlarının arkadaki retinaya net bir şekilde düşememesine ve cisimlerin yamru yumru görünmesine yol açar.